Objekti

class

Sokolski dom

  • Venac Petra Bojovića 11
  • 07:00 - 23:00
  • 025/412-331

Sokolski dom izgrađen je 1925. godine u stilu srednjevekovne srpsko-vizantijske arhitekture sa dekorativnim elementima neomoravske škole. Prema istoričarima umetnosti, arhitekta je bio Johan Janoš Bazler, mada zbog autentičnosti stila ima mišljenja da je projekat možda uradio somborski inženjer Svetozar Krotin. Zdanje doma odmah se po izgradnji našlo u službi Sokolskog pokreta, najmasovnije sportske organizacije u Kraljevini Jugoslaviji koja je u Somboru na temelju duge sportske tradicije grada bila snažno razvijena. Nakon rata, zgrada Sokolskog doma preimenovna je u „Partizan“, a od 1998. Godine ovo sedište gradskog sportskog centra nosi naziv „Soko“. Stari natpis naziva zdanja – „Sokolski dom“ i figura sokola raširenih krila na njenom vrhu, nekim čudom nisu bili uklonjeni i ostali su tu do danas. Sokolski dom je godinama bio središte sportskog života u gradu. U njemu su vežbale generacije somborskih gimnastičara, rvača, dizača tegova, mačevalaca, rukometaša i odbojkaša, stasavajući i u državne prvake – osvajače medalja na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima.

(Milan Stepanović - Stara zdanja somborska, 2002).

Objekat Sokolskog doma koristi se za trenažne procese i održavanje takmičenja i utakmica sportskih klubova, rekreaciju građana, nastavu fičikog vaspitanja i druge sportske aktivnosti. Takođe, objekat se koristi za organizaciju kulturnih, muzičkih, zabavnih i sajamskih manifestacija. U objektu su smeštene kancelarije uprave Sportskog centra „Soko“ Sombor, a svoje kancelarije imaju i Sportski savez grada Sombora, Rukometni savez grada Sombora, Udruženje ribolovaca i Opštinski i Područni fudbalski savez. U okviru Sokolskog doma nalazi se:

Prateću infrastrukturu Sokolskog doma čine 8 svlačionica, ugostiteljski objekat, kancelarijski prostor i sala za sastanke.